Pentru ce ai nevoie de rutina in trading – din 20 august 2017

 sis-quantitative-market-research

   Nicioadata sau foarte rar cineva v-a auzi sau citi despre o persoana de succes si super bogata ca sunt lenese sau au deprinderi nocive. Din contra, este evident faptul ca pentru a te numara printre cei mai de succes si bogati oameni si pentru a fi in stare sa mentii si sa cresti nivelul bogatiei, este absolut necesar ca mai intii trebuie sa fii un individ disciplinat si sa-ti dezvolti niste deprinderi efective, zilnice care te vor aduce in punctul atingerii scopurilor propuse.
Revenind la sfera noastra de activitate, este evident ca un oricare trader, tu analizeazi graficele si in dependenta de metodologia ta de tranzactionare(daca exista) cauti semnale si iei decizii de tranzactionare, insa aici apar urmatoarele intrebari logice: Daca nalizezi cu regularitate graficele tale in fiecare zi? Ai format un oarecare grafic si rutina prin care treci cu disciplina sau permanent si haotic esti ademenit sa urmaresti ce se intimpla pe grafice sau ce fac trade-urile tale deschise? Ai o structura bine stabilita in Planul tau de tranzactionare sau te lasi dus de val si iei decizii intr-o forma spontana si neregulata?.
Pentru obtinerea succesului, ca si in orice alt domeniu, succesl in trading este rezultatul unor aptitudini efective, antrenate cu disciplina si regularitate in baza unor proceduri bine stabilite. Si in cazul cind tu, ca trader nu ai disciplina sa-ti construiesti o Strategie si un Plan de tranzactionare pe care sa-l indeplinesti, mai degraba vei esua sau foarte multi ani vei pierde pentru a-ti dezvolta o mentalitate corecta si deprinderi efective pentru a extrage cu regularitate profituri din trading.
Desigur o rutina saptaminala si zilnica va fi in multe cazuri plictisitoare si poate lipsita de sens la moment, insa acesta este ca un antrenament si un ritual care iti va permite sa intelegi mai bine analiza graficelor, vei extrage concluzii intre analiza si ceea ce s-a intimplat in realitate, vei observa unele legitati pe care nu le-ai vazut pina acum, iti v-a disciplina actiunile si iti va consuma mai putin timp pentru a analiza si lua decizii de tranzactionare si in final nu vei simti nevoia de a urmari peste fiecare citeva minute ce se intimpla cu pozitiile tale sau daca n-ai scapat cumva un tranzactia anului.
Pentru a avea un exemplu de la care ai putea sa-ti creezi si tu o rutina pentru fiecare zi, in continuare eu iti voi descrie pe scurt cum procedez:

Nivelele

   Primul lucru pe care il fac in fiecare weekend si in fiecare zi, ma ridic pe graficele Weekly unde trasez nivelele importante din preajma zonei unde se afla pretul la moment si ma uit cum pretul la aceasta etapa se comporta. Dupa care ma cobor pe graficele Daily si ma uit daca nivele Weekly coincid cu cele de pe Daily, daca nu atunci le ajustez la Pivot-urile respective si adaog nivelele importante de pe Daily care nu sint vizibile pe Weekly, poate mai trasez careva linii de trend care ma ajuta la indentificarea formatiunilor tehnice.
Dupa ce am trasat toate nivele pe grafic eu analizez informatia obtinuta si ma orientez sa observ urmatoarele:
* Cum pretul a reactionat si reactioneaza la nivelele existente, cum se comporta la atingerea nivelelor;
* Care nivele au fost strapunse si care nivele eu rezistat;
* A fost vre-o strapungere falsa (false break) sau esuari la anumite nivele;
* Exista pe grafic careva semnale de tranzactionare, sunt in directia miscarii globale sau impotriva, unde se afla in comparatie cu nivelele trasate pe grafice.

Etapa in care se afla pretul pe grafic

  Daca am observat careva semnale de tranzactionare si inca nu am inteles daca sunt in concordata cu starea pietii la moment, atunci ma urc inca o data pe Weekly, apoi cobor de Daily si daca este necesar pe H4 si pe fiecare time frame stabilesc unde se afla pretul si in ce conditie se afla graficul: in trend crescator, trend descrescator, in consolidare sau range fara o directie bine definita?
Astfel pot sa-mi creez o imagine generala despre starea pietii, perechii valutare analizate, si sa-mi planific in ce zone a graficului sa astept semnale de tranzactionare, unde sa astept puncte de intrare, si sa iau decizii de tranzactionare in directia corecta, care corespunde directiei pietii.
Pe parcursul acestor pasi de fiecare data imi fac insemnari cu idei si observatii de pe graficele care le analizez, pe care le scriu in jurnalul meu de tranzactionare sau direct pe grafic.
In imaginea de mai jos vedeti un segment din jurnalul meu de tranzactionare FOREX, pentru a avea idee cum arata:

Jurnal_ex

Pentru a intelege mai bine despre calitatea postarilor noastre si pentru a ne orienta spre oferirea unor informatii utile va rugam sa lasati comentarii obiective la fiecare articol, iar daca va place informatia, atunci va rugam insistent sa puneti un like paginii noastre de facebook si blogului. Multumim!

Leave a comment