Unde ne aflăm? Fazele pieții. Nr. 1 – din 4 iulie 2017

     Where to startCînd am început primii pași în tranzacționare, ca și toți cei începători căutam strategia magică, și tot ce îmi trebuia era să îmi arate pe grafice punctul de intrare care imi va aduce profit rapid și stabil. Și clar că asemeni majoritații care au dat-o în bară cu căutarea strategiei care va aduce bani cu lopata m-am dezamăgit și eu.

      Acum după ce am mai prins la minte realizez că chiar dacă o bună parte din strategii erau bazate pe indicatori care nu întotdeauna sunt folositori, oricum erau destul de bune și puteau sa ma aducă la o statistică pozitivă. Și problema era nu în calitatea punctelor de intrare pe care le genera o anumită strategie, dar în aceea că elementar, uitîndu-mă la grafice nu înțelegeam în care fază a pieței se afla prețul instrumentului tranzacționat, și bazîndumă doar pe semnal în marea majoritate aveam tranzacții negative.

   Deci se pune întrebarea, cum îți ridici % tranzacțiilor pozitive în statiscă pentru a-ți majora șansa de succes dacă măcar nu ai o înțelegere de bază a structurii mișcării prețului. Nicicum!

   În acest articol îți voi povesti despre  structura pieței și cum să prognozezi mai cu succes direcția mișcării prețului și astfel să-ți mărești șansa de succes în trading. Deci o să ai o mai bună înțelegere a analizei tehnice și a modului în care funcționează piețile financiare și de capital cînd o să știi să identifici ciclurile pieței.

   Oricine care a studiat în școală biologia, fizica sau matematică, a înțeles că în toate aspectele vieții și existenței pe pămînt există cicluri care variază după durată de la mai scurte pînă la infinit. Și fiecare ciclu este compus din mai multe faze.

   Orice piață a-ți tranzacționa, FOREX sau de Acțiuni, Futures, Options, fiecare din ele au aceleași caracteristici și trec prin aceleași faze care sunt ciclice, și odata ce ciclul s-a încheiat, următorul se incepe. Deci orice ciclu este compus din 4 faze, și anume:

  • Faza de acumulare.

Această fază de regulă urmează după căderea prețului pe parcursul a minim 6+ luni, și arată ca o perioada de consolidare la baza trend-ului descrescător.

  • Faza de ascensiune (Mark-up)

Mark-up urmează după ce prețul străbate partea de sus a fazei de acumulare și începe a crește formînd un nou trend crescător cu atingînd noi maxime.

  • Faza de distribuție

Urmează după creșterea prețului în Up Trend și arată ca o consolidare in partea de sus a graficului. Este necesar ca trend-ul să fie de o durată de 6+ luni pentru a fi vizibil și ușor de indentificat pe graficele Daily.

  • Faza de declin (Mark-down)

După străbaterea consolidarii (faza de distribuție) în jos, prețul formează un nou Trend descrescător atingînd noi minime.

   Mai jos vedeți imaginea cu fazele pieții și cum să vă orientați în dependență în ce fază se află graficul analizat:

2017-07-04_11-48-30

Șe ce faci cu asta?

    Acum că știi fazele, sau poate chiar știai deja de ele daca ești trader de ceva timp, înainte de cauta punctul de intrare, asigură-te că îl cauți în direcția corectă.

     În următorul post educativ îți voi aduce exemple de pe graficele mele ca să înțelegi mai bine ce tot am scris aici. Urmăreste-ne… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s